Młodzież z klas biologiczno – chemicznych naszego liceum próbowała na zajęciach koła chemicznego swoich sił w kuchni molekularnej.
Kuchnia molekularna to kuchnia magiczna, wykorzystuje wiedzę naukową, w tym w dużym zakresie z dziedziny chemii.
Według ekspertów ,, Kuchnia molekularna jest naukową dyscypliną zawierającą w sobie naukę fizycznych i chemicznych procesów, które pojawiają się w trakcie gotowania. Dotyczy ona mechanizmów ukrytych za transformacją składników w procesie gotowania oraz społecznych, artystycznych i technicznych komponentów kulinarnego i gastronomicznego fenomenu ( z naukowego punktu widzenia).’’
Źródło: http://www.pino.pl/article-view/id,681831,type,1,t,magiczna-kuchnia-molekularna
Jej celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Chociaż zwolennicy niekonwencjonalności twierdzą, że kuchnia molekularna to nic odkrywczego. Już w I wieku po Chrystusie w Aleksandrii, Maria Prophetisa zaczęła eksperymentować z jedzeniem i wymyśliła pieczenie na wolnym ogniu.
Uczniowie i uczennice techniką sferyfikacji z soku owocowego otrzymywali na zajęciach kola ,, kawior’’ - kuleczki z cieniutką, niemalże niezauważalną na języku błonką.