Drukuj

 

kuchnia 01

Młodzież z klas biologiczno – chemicznych naszego liceum próbowała na zajęciach koła chemicznego swoich sił w kuchni molekularnej.

 kuchnia 001

Kuchnia molekularna to kuchnia magiczna, wykorzystuje wiedzę naukową, w tym w dużym zakresie z dziedziny chemii.

Według ekspertów ,, Kuchnia molekularna jest naukową dyscypliną zawierającą w sobie naukę fizycznych i chemicznych procesów, które pojawiają się w trakcie gotowania. Dotyczy ona mechanizmów ukrytych za transformacją składników w procesie gotowania oraz społecznych, artystycznych i technicznych komponentów kulinarnego i gastronomicznego fenomenu   ( z naukowego punktu widzenia).’’

Źródło: http://www.pino.pl/article-view/id,681831,type,1,t,magiczna-kuchnia-molekularna

kuchnia 04

 

Jej celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

Chociaż zwolennicy niekonwencjonalności twierdzą, że kuchnia molekularna to nic odkrywczego. Już w I wieku po Chrystusie w Aleksandrii, Maria Prophetisa zaczęła eksperymentować z jedzeniem i wymyśliła pieczenie na wolnym ogniu.

Uczniowie i uczennice techniką  sferyfikacji z soku owocowego otrzymywali na zajęciach kola   ,, kawior’’ - kuleczki z  cieniutką, niemalże niezauważalną na języku błonką.

kuchnia 2