06.06.2018 r. odbyła się XIV Konferencja Chemiczna PTCh "Chemia z bliska". W tym roku wzorem lat ubiegłych wraz z nauczycielem mógł przybyć przedstawiciel szkoły. X LO reprezentowała Natalia Grubba z klasy 2 E.
Celem tegorocznego spotkania, które odbyło się w gmachu Wydziału Farmacji GUM-edu było pokazanie, że chemia to nie złośliwe "fatum" ale nauka przyjazna i, co ważniejsze, obecna w każdej bez wyjątku dziedzinie naszego życia. Chyba najbardziej widoczna jest obecność chemii w tym, co jemy, lub musimy zjeść, by utrzymać w jak najlepszej formie nasze własne chemiczne fabryki – bo tym są nasze organizmy. Dlatego też "Chemia z bliska" odbywała się w tym roku pod hasłem "Czy wiesz, co jesz, czyli chemik w kuchni".
Tematyka konferencji przybliżała zagadnienia, które w ostatnich latach mocno nabrały na znaczeniu, ale obiegowa wiedza na ich temat jest bardzo skromna. Przykładem mogą być suplementy o których mówiła dr hab. Małgorzata Grembecka z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w wykładzie pt. "Żywność niejedno ma imię, czyli słów kilka o suplementach diety" a także czynny sportowiec Agnieszka Ryk – Mistrzyni Świata w Kulturystyce.
Uczniowie mieli okazję wziąć udział w warsztatach laboratoryjnych, gdzie m.in. wykrywali barwniki syntetyczne czy oznaczali zawartość jonów w żywności.
Niezwykle interesujące wykłady wygłosili również dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek (PG): "Genomika i epigenomika z przedrostkiem NUTRI - z czym się to je?" oraz prof. Wojciech Kamysz (GUMed):"Czym są i jak działają leki".